Vanliga fiberfrågor med svar

Vanliga fiberfrågor med svar

Om den här sidan

Den här sidan/bloggen är till för att ställa frågor samt hitta svar på de vanligaste frågorna som rör fiberprojektet som vi tillsammans driver i Skövde Fiber AB.

Att äga sitt eget fibernät

SkultorpPosted by Stefan Larsson 2016-02-25 20:26:20

Har fått flertalet frågor från Skultorpsbor, som undrar varför inte vi i Skövde Fiber lägger ned lika mycket möda på er, som de två stora aktörerna gör. Någon har t.o.m. trott att vi eg inte är så intresserade av Skultorp, pga att vi inte dagligen ringer upp er eller att vi inte kväll efter kväll försöker boka personliga möten.

Det beror inte alls på det. Dels är vi bara fem i styrelsen samt 15 i arbetsgrupperna, som alla jobbar ideellt utanför sin ordinarie arbetstid. Men den stora orsaken är att vårt upplägg i princip är självsäljande, bara man förstår vitsen med att äga sin egen fiber !!

Detta är även intressant läsning för er som redan är med i Skövde Fiber AB. Troligtvis känner inte alla till det.

Självfallet är vi intresserade av Skultorp, men inte för egen vinnings skull (initialt varken tjänar eller förlorar vi på att bli större), däremot vill vi närområdets bästa med att äga sin fiber. De flesta av oss har ju både familj, släkt, vänner och bekanta omkring Skövde, självfallet vill vi deras bästa också.

Då vi inte är ett vinstdrivande AB, ser vi till att vinsten (ja, det blir en sådan pga att vi hyr ut vårt fibernät till KO (KommunikationsOperatör) och tjänsteleverantörer, den kan faktiskt bli ganska stor. Man får betalt per ansluten fastighet, varje månad, i all framtid (om inte spelreglerna ändras under tidens gång, vill säga)).

Därför blir (sannolikt) månadskostnaden för oss lite lägre i all framtid, istället för om man betalar sin månadskostnad till ett stort vinstdrivande företag, lr ännu värre, till ett riskkapitalbolag. De vill naturligtvis själva ha kvar vinsten, för att kunna bygga kapital och substans i det egna bolaget. De kanske t.o.m. höjer månadsavgiften efter några år, för att få ännu större vinst...

Om vi i Skövde Fiber inte väljer att sänka månadskostnaden, kanske det istället blir en aktieutdelning, men det bestämmer bolagsstämman, alltså alla vi ihop, tillsammans.

RÄKNEEXEMPEL:
Därför, om vinsten för Skövde Fiber AB blir 100:- (ENBART ett lätt räkneexempel) och vi är 100 fastigheter, får varje fastighetsägare 1:- (enkelt uttryckt blir aktieutdelningen 1 spänn).

Utökar vi vårt område med säg 900 fastigheter, så blir vinsten 1.000:- (för enkelhetens skull räknar jag med proportionell vinstutveckling).

Här har vinsten för bolaget alltså ökat med 900%, det är ju en fantastisk kapitalförräntning, sett till enbart bolagets kassa, t.ex. ett stort och vinstdrivande riskkapitalbolag. Detta bolag gläds naturligtvis åt att nu ha 1.000:- i skattkistan, förut låg ju bara 100:- på bottnen. Det enda de gjort ar att ha raggat upp 900 nya fastighetsägare, och därmed ökat sin vinst explosionsartat. Den enskilde fastighetsägaren märker dock ingenting, han/hon får absolut inget tillbaks av denna stora vinst, denne person har ju DESSUTOM skänkt investeringskostnaden (fiber-materiel och arbete) till det stora bolaget, utan att få någon ersättning för detta.

I Skövde Fibers fall, så har vi nu 1.000:- i vinst som ska fördelas på 1.000 fastigheter (det har ju blivit 900 st fastigheter till, och ytterligare 900:- i vinst), vilket betyder att det alltså fortfarande är 1:- per aktie (fastighetsägare) i utdelning (mycket förenklat beskrivet).

DÄRFÖR VARKEN TJÄNAR ELLER FÖRLORAR VI INITIALT PÅ ATT BLI STÖRRE, däremot i förlängningen, nästa gång vi ska teckna nya avtal, så är vi nu plötsligt 1.000 fastigheter istället för 100 st, då kan jag lova att vi alla får otroligt mycket bättre avtal med både KO och tjänsteleverantörer !!
Detta kommer ju då ALLA tillgodo, naturligtvis även er Skultorpare ;-)